Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Cavia ziektes

Cavia’s zijn stille lijders en hebben een relatief hoge pijngrens. Ze laten niet gauw merken dat ze niet fit zijn omdat cavia’s prooidieren zijn. Een zieke cavia herken je daarom niet zo snel. Een zieke kat of hond laten het veel eerder zien. Merk je dat je cavia zich niet lekker voelt? Dan kan je aannemen dat jouw cavia behoorlijk ziek is! Het is daarom verstandig om dan meteen een dierenarts te raadplegen. In dit artikel beschrijven we en aantal cavia ziektes en welke acties jij kunt ondernemen.

Ziekte bij cavia’s

 

Het belangrijkste bij het houden van cavia’s is kijken. Zorg ervoor dat je precies weet hoe jouw cavia zich in een normale, gezonde toestand gedraagt. Observeer jouw cavia goed zodat je snel ziet wanneer er iets niet goed met hem is. Het is belangrijk dat je op tijd kunt ingrijpen en jouw cavia de beste verzorging kunt geven bij ziekte.

 

Indien jouw cavia één van de volgende onderstaande symptomen vertoont is het verstandig om de dierenarts te raadplegen:

Eet of drinkt minder of helemaal niet


Is binnen korte tijd veel aangekomen of afgevallen


Heeft moeite met ademhalen


Kreunt


Heeft kale plekken


Niest


Heeft diarree


Kwijlt


Plast bloed


Beweegt niet meer of veel minder

Wist je dit?

“De lichaamstemperatuur van een gezonde cavia zit gemiddeld rond de 38.5 graden. De lichaamstemperatuur van een gezonde cavia hoort tussen de 37.2 en 39.5 graden te zijn.”

Meest voorkomende ziektes bij Cavia’s

Huidziektes


Vaak komen huidziektes voor in de vorm van schilfertjes en jeukerige plekken. De cavia kan zich tot bloedens toe beginnen te krabben. Huidziektes hebben vaak twee oorzaken: ringwormen of mijten.

 

Ringworm is een schimmel die op de haren leeft en bestreden kan worden met speciale shampoos die je kunt verkrijgen bij de dierenarts.

 

Mijten zijn kleine beestjes die gangen in de huid graven. Je kunt mijten bestrijden met speciale sprays of speciale shampoos die je bij de dierenarts kunt verkrijgen. Tevens kan de dierenarts een injectievloeistof inspuiten tegen de mijten.

 

Mocht jouw cavia last hebben van een huidziekte. Zorg er dan voor dat de kooi goed ontsmet wordt. Huidziektes zijn namelijk erg besmettelijk!

Diarree


Als een cavia last krijgt van diarree heeft dit meestal te maken met voeding. Vaak ontstaat het door beschimmeld voer of slecht hooi. Misschien ben je net overgestapt naar een nieuw soort voer of heb je een nieuw soort groente gegeven. Kool zorgt regelmatig voor diarree. Het beste kun je kijken of je iets hebt veranderd aan het voer en dit terug veranderen. Zorg ervoor dat jouw cavia altijd vers voer en vers water heeft en in een schoon hok zit. Symptomen van diarree zijn plakpoep, zwak en stilzitten, haren die overeind staan en geen zin in eten.

Verstopping


Jouw cavia kan last krijgen van verstopping door te weinig te bewegen. De darmen komen dan stil te liggen. Door alleen droogvoer te geven zal jouw cavia te weinig vocht binnenkrijgen. Als je ziet dat de poep van jouw cavia erg hard is kun je ervoor kiezen om meer groenvoer te geven. Het kan ook zijn dat jouw cavia veel last krijgt van krampen en hierbij gaat kreunen. Mochten de symptomen niet overgaan door het geven van meer groenvoer ga dan altijd even langs de dierenarts.

Scheurbuik


Als de voeding van jouw cavia niet voldoende vitamine C bevat is de kans op scheurbuik aanwezig. De symptomen hiervan zijn gewichtsverlies, verminderde weerstand en gezwollen en pijnlijke gewrichten. De behandeling van scheurbuik bestaat uit het dagelijks toedienen van vitaminedruppels. Zorg ervoor dat jouw cavia voldoende groente, fruit en speciaal caviavoer met toegevoegde vitamine C binnenkrijgt.

Tandproblemen


Bij cavia’s is het zo dat de snijtanden soms scheefgroeien. Regelmatige controle is noodzakelijk, zeker omdat de tanden van cavia’s hun hele leven lang doorgroeien. Het kan zijn dat er tanden afbreken of infecteren. Symptomen hiervan zijn niet of moeilijk eten.

Hitteslag


Cavia’s zijn enorm gevoelige dieren. Als je ze in de zon laat zitten, zonder voldoende drinken en zonder schaduw dan krijgen ze een hitteslag. Je merkt dat jouw cavia lusteloos wordt, begint te hijgen en soms zelfs buiten bewustzijn kan raken. Waarschuw meteen de dierenarts wanneer jouw cavia last heeft van een hitteslag. In de tussentijd kun je jouw cavia afkoelen met een in lauw water gedrenkte doek.

 

Oorontsteking


Dit is een pijnlijke ontsteking voor jouw cavia. Je zult zien dat jouw cavia zijn kopje scheef houdt en aan het oor gaat krabben. Als je in het oor kijkt, kun je het oorsmeer al zien zitten. Als je dit merkt, raadpleeg dan de dierenarts voor een zalfje.

 

Zere hielen


Vaak worden ruwe plekken aan het pootgewricht veroorzaakt door een vieze of vochtige kooi. Zorg er daarom voor dat jouw cavia lekker zacht ligt. Voorzie de kooi van een goede laag houtkrullen en hooi. Maak de kooi ook vaak genoeg schoon zodat de cavia proper zit. Als je het probleem niet snel genoeg onderkent kan de cavia diepe zweren krijgen en is een langdurige behandeling noodzakelijk.

Hoe houd je je cavia gezond?

 

Zorg ervoor dat jouw cavia altijd in een schone, droge kooi zit. Verschoon de kooi in de winter minimaal eenmaal per week en in de zomer minimaal twee keer per week. De kooi dient gematigde omstandigheden te hebben. Dit houdt in; vermijdt volle zon, tocht, wind, vocht en kou.

 

Daarnaast heeft jouw cavia iedere dag voldoende groenvoer, hooi en vitamine C nodig. Als er nog eten ligt nadat de cavia uitgegeten is, weet je dat hij genoeg heeft gehad. Geef minimaal twee keer per dag eten, maar het beste is drie of vier keer per dag.

 

Naast groenvoer, hooi en vitamine C heeft jouw cavia vers hardvoer en schoon water nodig. Zorg ervoor dat de flesjes en bakjes iedere dag schoon worden gemaakt. Jouw cavia drinkt ongeveer 100-150 ml water per kilo lichaamsgewicht. Zo kun je in de gaten houden of jouw cavia voldoende drinkt.

 

Naast groenvoer, hooi en vitamine C heeft jouw cavia vers hardvoer en schoon water nodig.

 

Zorg ervoor dat de flesjes en bakjes iedere dag schoon worden gemaakt. Jouw cavia drinkt ongeveer 100-150 ml water per kilo lichaamsgewicht. Zo kun je in de gaten houden of jouw cavia voldoende drinkt.

 


Controleer de tanden, oren, vacht, huid, nagels, geslachtsdelen en anus iedere week. Het is tevens handig om jouw cavia iedere week te wegen. Zo merk je precies wanneer er schommelingen in het gewicht zijn. En kun je bij een verandering op tijd contact opnemen met een dierenarts. En, vergeet natuurlijk het allerbelangrijkste niet. Geef jouw cavia voldoende liefde en aandacht!


Je cavia gezond houden samen met Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies